Tę potrawkę z kurczaka pamiętam z dzieciństwa. Sama też często robię ten obiad na dwa dni
Pamiętacie potrawkę z kurczaka? Kawałki mięsa zanurzone w aksamitnym sosie z dodatkiem warzyw? Gotowała ją moja babcia i mama, często też jadałam ją na stołówce. Dziś sama chętnie przyrządzam ten obiad na dwa dni dla mojej rodziny. Szybko się go robi, jest smaczny i pożywny i doskonale nadaje się do odgrzewania.
Co dodać do potrawki z kurczaka?
Głównym składnikiem potrawki jest oczywiście kurczak. Ja zwykle sięgam po filet z piersi, jednak może to też być mięso z ud, a nawet podzielone na kawałki skrzydełka. Pozostałe składniki tak naprawdę są dowolne, czyli do potrawki można dorzucić to, co akurat ma się pod ręką. Ja zwykle dodaję do niej cebulę, czosnek, pieczarki, marchewkę i groszek. Jednak można też inne warzywa, np. cukinię, por, kalarepkę. Sos do potrawki może być naturalny, tzn. zaciągnięty tylko mąką, ewentualnie z dodatkiem śmietany lub pomidorowy.
Jak zrobić potrawkę z kurczaka na 2 dni?
Jeśli chcecie przygotować obiad na 2 dni, to oczywiście użyjcie odpowiedniej ilości składników. W naszym przepisie podam proporcje na jeden obiad dla 4 osób. Gotując danie na 2 dni, pamiętajcie, by odpowiednio je przechowywać. Po wystudzeniu przykrytą potrawkę najbezpieczniej będzie wstawić do lodówki.
Przepis: Potrawka z kurczaka
Kurczak duszony w sosie z pieczarkami, marchewką i groszkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1/2 l bulionu drobiowego
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikówFilet kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem, obsmaż na oleju. Zdejmij z patelni. Teraz na patelnię wsyp pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją zrumień. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, a także talarki marchewki. Całość smaż często mieszając ok. 7 minut. Dodaj zamrożony groszek i posiekany czosnek, chwilę przesmaż.
- Gotowanie potrawkiWarzywa na patelni oprósz mąką, wymieszaj i chwilę podsmaż, uważając by mąka się nie przypaliła. Na patelnię dodaj kurczaka i mieszając, powoli wlewaj bulion. Potrawkę oprósz solą i pieprzem i gotuj na niedużym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec wlej do potrawki śmietankę, wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw do smaku.
Z czym podać potrawkę z kurczaka?
Mnie potrawka z kurczaka kojarzy się przede wszystkim z ryżem. Zawsze wolałam go od ziemniaków, ale te drugie też jak najbardziej można podać do potrawki. Poza tym potrawkę z kurczaka można zaserwować z kaszą jęczmienną lub gryczaną, a nawet z makaronem.